Retningslinjer
Solenergiområder skal placeres så de ikke begrænser by- og erhvervsudvikling.
Solenergiområder skal afskærmes af en beplantningszone på min. 10 m rundt om anlægget. Beplantningen skal have en høj tæthed, og der skal iblandes sorter, der er stedsegrønne. Beplantningen skal bestå af egnskarakteristiske sorter og bidrage til at øge biodiversiteten.
Afstanden til solpaneler bør være mindst 150 meter fra landsbyer, sommerhusområder og beboelsesbygninger. Afstanden øges til 300 meter, hvis anlægget placeres på to sider af en beboelse, og til 750 meter for tre sider eller mere.
Området skal give en rekreativ merværdi for det omgivende landområde. Det kan f.eks. være ved etablering af stier rundt om anlægget eller internt i området samt etablering af fælles aktivitetsarealer. I beplantningszonen kan man f.eks. arbejde med terrænet ved at implementere bæredygtig jordhåndtering (jordbalance), så der f.eks. kan etableres mountainbikespor i zonen.
Solcelleanlæg skal placeres og indpasses, så der tages hensyn til landskabet jf. landskabskarakteranalysen.
Plejen af anlæggets jord skal som hovedregel foregå ved afgræsning eller med høslæt. Lavbundsområder inden for det enkelte solenergianlæg kan omdannes til vådområder.
Trådhegn omkring anlægget skal som hovedregel etableres på indersiden af beplantningszonen og hegnet skal etableres så det ikke virker som en barriere for små dyr.
Ved renovering eller nybyg af kommunale bygninger skal det undersøges, om der bør etableres solceller på taget.
Serviceveje skal anlægges med grusbelægning eller som jordveje.
Solenergipanelerne skal være antirefleksbehandlede.
Solenergianlæg kan ikke opsættes inden for Eltransmissions servitutareal.
Solenergiområder bør placeres på steder, der tager hensyn til tilgængelighed til el-nettet eller fjernvarmeområder.
Handlinger i forbindelse med "Landbaserede solenergianlæg" indvirker i/opfylder verdensmål "Bæredygtig energi" delmål 7.2, 7.2.1, 7.3 og "Klimaindsats" delmål 13.1.
Formål
Hensigten med retningslinjerne er at sikre, at solenergipanelerne tilpasses det enkelte område under hensyntagen til landskabet, samt at området placeres, hvor den producerede strøm har nem vej til el nettet. Hensyn til nabobeboelser varetages i vejledning om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land.
Redegørelse
Det er en national interesse at fremme udbygningen af vedvarende energi i Danmark, ligesom det er en national interesse at udpege områder til solenergianlæg. Vedvarende energi f.eks. i form af strøm fra solenergianlæg er et af tiltagene i forebyggelse af klimaforandringer og en reduktion af drivhusgasudledningerne.
Solenergiområder
Der er i alt 4 områder til solenergi som vist på kortet.
Område 1.SOL.1 ved Krogstrupvej etableres i tilknytning til de eksisterende vindmøller og udgør for nuværende et areal på ca. 63 ha. Der udlægges et perspektivområde på 95 ha for 1.SOL.1, idet der har pågået en planlægning for området siden medio 2022 med henblik på at etablere solceller på et større areal. Imidlertid ophævede Planklagenævnet den 5. februar 2025 Lokalplan nr. 1157 og tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2021-2033. Nævnet afviste seks ud af syv klagepunkter, men de gav foreningen Bevar Torrild og Omegn ret i, at kommunen ikke havde undersøgt området for flagermus godt nok. Helt konkret afgør Planklagenævnet, at kommunens oplysningsgrund, for så vidt angår yngle- og rasteområder for flagermus er mangelfuldt, hvorfor planhabitatbekendtgørelsens § 7, stk. 2 og miljøvurderingslovens minimumskrav til en miljøvurdering, ikke er overholdt i relation til flagermus. Det er fortsat Kommunalbestyrelsens ønske at udnytte perspektivområdet på 95 ha til solceller, for at udnytte den ledige kapacitet, der er på transformerstationen i Svinsager.
Område 8.SOL.1 syd for Hadrup består af to solcelleområder med et samlet areal på ca. 56 Ha og etableres i tilknytning til de eksisterende vindmøller syd for Hadrup. Herved kombineres de to energiproduktioner - solceller og vindmøller.
Område 3.SOL.1 ligger øst for Odder by, syd for Rude Havvej og udgør et areal på ca. 72,5 ha.
Med Kommuneplan 2025-2037 udlægges et nyt område 1.SOL.2 ved Fillerup. Området udgør et areal på ca. 5. ha.
Opstilling af solenergianlæg skal ske på baggrund af en lokalplan og højst sandsynligt en miljøkonsekvensrapport (VVM), der redegør for de konkrete landskabelige, naturmæssige, kulturhistoriske og jordbrugsmæssige interesser samt for påvirkningen af nabobeboelser. Lokalplanerne vil blive tillagt bonusvirkning, så de erstatter landzonetilladelser.
Hensyn til landskabet
Kommunalbestyrelsen vil tage vidtgående landskabelige hensyn ved lokalplanlægning af solenergiområderne med afsæt i landskabsanalysen.
VE - loven
Lov om fremme af vedvarende energi indeholder ordninger, der skal fremme produktionen af vedvarende energi fra vindmøller: Værditabsordningen, Salgsoptionsordningen, VE - Bonusordningen og Grøn Pulje
Værditabsordningen giver mulighed for erstatning til naboer, hvor der kan påvises et værditab ved etablering af vindmøller.
Salgsoptionsordning betyder at naboer i afstanden 4-6 gange møllehøjde fra nærmeste vindmølle og 0-200 meter afstand fra større solcelleanlæg kan vælge at sælge deres beboelsesejendom til opstilleren af det vedvarende energianlæg i op til et år efter 1 kWh er produceret fra anlægget.
VE-bonusordningen giver naboer i afstanden 4-8 gange møllehøjde fra nærmeste vindmølle og 0-200 meter afstand fra større solcelleanlæg ret til en VE-bonus.
Grøn Pulje omfatter at opstiller af vedvarende energianlæg pålægges at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den pågældende kommune. Kommunen administrerer midlerne.
Grøn pulje kan anvendes til projekter til gavn for lokalsamfund og naboer til nye vedvarende energianlæg og til gavn for hele kommunen. Puljen skal således understøtte både attraktive lokalsamfund og kommunen som helhed, herunder arbejdet med at nedbringe kommunens CO2 aftryk.