Internationalt naturbeskyttelsesområde – Natura
2000-områder og bilag IV-arter
Den Europæiske Union vedtog i 1992 Habitatdirektivet for at beskytte de mest truede naturtyper, svampe-, plante- og dyrearter i unionen.
Formålet er at fremme biodiversiteten ved at definere en fælles ramme for beskyttelsen af arter og naturtyper, og fremmes hovedsageligt gennem udpegningen af internationale naturbeskyttelsesområder; de såkaldte Natura 2000 områder / habitatområder. I habitatområder skal der sikres eller genoprettes en gunstig bevaringsstatus for de arter eller naturtyper, som er årsagen til, at området er udpeget.
Planområdet ligger ikke i nærheden af Natura 2000 områder. Nærmeste Natura 2000 område er fuglebeskyttelsesområde Kysing Fjord, beliggende ca. 1,2 km fra planområdet. Den ændrede anvendelse indenfor planområdet vurderes ikke at påvirke naturbeskyttelsesinteresserne væsentligt, hverken direkte eller indirekte.
Planlægningen muliggør ikke bygge- og anlægsarbejder på arealer, der er uberørte, ubebyggede eller fremstår som naturlignende områder og vurderes generelt ikke at indeholde sandsynlige levesteder for bilag IV –arter. Se yderligere i miljøvurderingen.
I overensstemmelse med Bekendtgørelse om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (BEK nr. 1383 af 26/11/2016) vurderes det, at en eventuel påvirkning af nærmeste habitatområde eller arter, som optræder på habitat-direktivets bilag IV hverken vil ændres eller forværres af de nye muligheder, planlægningen vil give.
Hensyn til produktionsvirksomheder
Kommunerne skal i deres planlægning tage hensyn til både støjpåvirkning af omgivelserne og påvirkning af omgivelserne med lugt-, støv- og anden luftforurening og redegøre for, om eksisterende virksomheder kan blive stillet overfor skærpede krav som konsekvens af planlægningen. Det er i denne sammenhæng virksomheder, som er omfattet af miljøtilsynspligt.
Da tillæg nr. 6 til Kommuneplan 2021-2033 omhandler tilpasning af rammeområde 3.SOL.1 og det vurderes ikke at kunne ændre eller forringe mulighederne for eksisterende virksomheder.
Miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter
Plangrundlaget er omfattet af kravet om miljøvurdering i henhold til Lov om miljøvurderingaf planer og programmer og af konkrete projekter (LBK nr. 4 af 3. januar 2023), da de giver mulighed for etablering af et energiproduktionsanlæg, der er omfattet af lovens bilag 2, og det vurderes, at planerne ikke er omfattet af lovens undtagelsesbestemmelser. Der er foretaget en afgrænsning af indholdet i miljøvurderingen. Denne afgrænsning har været i høring hos berørte myndigheder.
I forbindelse med kommuneplantillæg nr. 6 og Lokalplan 3043 er der udarbejdet samlet miljøvurdering af plangrundlag og Miljøkonsekvensrapport for projektet. Den samlede miljørapport og miljøkonsekvensrapport er vedlagt plangrundlaget.